Tut doşabı xalq arasında çox tanınır və sağlamlıq mənbəyidir. Tut bəhməzi əsasən ağ tut meyvəsinin qatılaşdırılmış şirəsindən hazırlanmış qatı, şirin şərbətdir. Əsrlər boyu müxtəlif mədəniyyətlərdə kulinariyada və dərman məqsədi ilə istifadə edilmişdir.

Tut doşabı ən güclü enerji mənbəyidir. Bu doşab həm uşaqlar, həm hamilələr üçün çox faydalıdır. Doşabın ən əhəmiyyətli xüsusiyyəti isə mineral baxımından çox zəngin olmasıdır. Dəmir, sink və maqnezium kimi bir çox minerallardan ibarətdir.

Tut bəhməzinin başlıca faydaları bunlardır:

  • Qanazlığının qarşısını almaq üçün tut doşabından istifadə etmək həqiqətən çox faydalıdır. Mədə xəstəliklərində xüsusən, xora xəstəliyinə qarşı tut doşabı çox yaxşı təsir edir.
  • Astma və bronxit xəstəliklərində faydalıdır.
  • Soyuğa və soyuqdəyməyə qarşı tut doşabı orqanizmin müqavimətini və iş qabiliyyətini artıran xüsusiyyətə malikdir.
  • İdmançılar üçün enerji anbarıdır. İdmanla məşğul olanlar xüsusilə idman öncəsi enerjiyə ehtiyac duyar. Əslində təbii üsulla enerjili olmağın yollarından biri də doşabdır. Doşabı suyun içinə əlavə edərək içdikdə idman ərəfəsində enerjili olmağınızı təmin edir. Eyni zamanda, idman zamanı itirdiyiniz mineralları də yerinə qoymuş olarsınız. 
  • Uşaqların böyüməsində və inkişafına yardımçı olur.
  • Uşaqların zehni inkişafı üçün də tut doşabı təklif edilir.
  • Tut doşabı ilə qarqara edilərsə, ağız və boğaz xəstəliklərinə qarşı təsirli olur. Uşaqlarda tez-tez rast gəlinən ağız kandidozu xəstəliyinə qarşı geniş istifadə edilir.
  • Qanazlığı və dəmir çatışmazlığını qarşısını alır.
  • Xora kimi mədə narahatlıqlarını qarşısını alır


Qida dəyəri: Tut bəhməzi vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngindir. C və K vitaminləri, dəmir və kalsiumun yaxşı mənbəyidir. O, həmçinin müxtəlif sağlamlıq faydaları ilə əlaqəli olan antosiyaninlər, resveratrol və flavonoidlər kimi əhəmiyyətli miqdarda antioksidanları ehtiva edir.

Təbii dadlandırıcı: Doşab yemək və içkilərə unikal və zəngin ləzzət verən təbii dadlandırıcı kimi yemək və çörək bişirməkdə istifadə edilə bilər. O, reseptlərdə təmizlənmiş şəkərin əvəzi kimi istifadə edilə bilər və şəkər qəbulunu azaltmaq istəyənlər üçün daha təbii bir seçim ola bilər.

Potensial sağlamlıq faydaları: Bəzi qidaların tədqiqatında daha çox araşdırmaya ehtiyac olsa da, tut bəkməzinin sağlamlıq faydalarında buna ehtiyac yoxdur. Çünki  bu qidanın faydaları saymaqla bitmir. O bədəndəki iltihabı azaltmağa kömək edə biləcək antiinflamatuar xüsusiyyətlərə sahibdir. Qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək etdiyi üçün potensial anti-diabet xüsusiyyəti də vardır.

Antioksidant xüsusiyyətlər: Tut bəhməzinin tərkibində hüceyrələri sərbəst radikalların yaratdığı oksidləşdirici zərərdən qorumağa kömək edən antioksidanlar var. Antioksidantlar ürək xəstəliyi və xərçəng kimi xroniki xəstəliklərin riskini azaltmaq da daxil olmaqla müxtəlif sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilmişdir.

Həzm sağlamlığı: Tut bəkməzi ənənəvi olaraq qəbizlik və həzmsizlik kimi həzm problemləri üçün bir vasitə kimi istifadə edilmişdir. Yüngül laksatif xüsusiyyətlərə malik olduğuna inanılır və həzmi yaxşılaşdırır və müntəzəm bağırsaq hərəkətlərini təşviq etməyə kömək edir.

Ənənəvi tibb: Tut bəhməzi öskürək, soyuqdəymə və boğaz ağrısına qarşı ənənəvi tibbdə istifadə edilmişdir və hələ də istifadə olunur. Enerji səviyyələrini artırmaq və ümumi canlılığı artırmaq üçün tonik kimi də istifadə edilir.


Tut bəhməzinin sağlamlıq üçün potensial faydaları olsa da, hələ də təbii şəkərin konsentratlı qaynağı olduğu üçün onu mülayim şəkildə istehlak etmək lazım olduğunu qeyd etmək lazımdır. Hər hansı qida və ya əlavədə olduğu kimi, pəhrizinizdə əhəmiyyətli dəyişikliklər etməzdən və ya dərman məqsədləri üçün tut bəkməzindən istifadə etməzdən əvvəl bir tibb mütəxəssisi ilə məsləhətləşmək həmişə yaxşıdır.

Tut doşabının faydaları haqqında məqaləmizi oxuduğunuz üçün Təşəkkür edirik!.


Tut doşabı və digər faydalı məhsullardan yararlanmaq üçün Ordubad Bazar məhsul bölməmizə nəzər yetirə bilərsiniz.