Qurudulmuş almalar mövcud olan bütün quru meyvələr arasında çempion hesab olunur. Xammalın yayılması səbəbindən bir çox evdar qadın qışa hazırlıq görür. Daha sonra qurutma bütün ailə tərəfindən istehlak edilir, onların əsasında kompotlar və desertlər hazırlanır. Bütün bunlar kompozisiyanın faydalı keyfiyyətləri sayəsində mümkün olur. Ancaq bacarıqsız qəbul ilə alma zərər verə bilər. Buna görə də, qidadan yalnız bir fayda əldə etməyə kömək edəcək əsas aspektləri nəzərdən keçirəcəyik.
Qurudulmuş alma təzə almanın qurudulmuş formadır. Almanın tərkibində təxminən 88% su vardır. Buna görə qurutma prosesinin sonunda təxminən 10 kq almadan 1 kq quru alma hazırlanır. Qurutma əsnasında məhsuldakı su buxarlaşır vəməhsulun öz hissəsiqalır. Bu səbəblə quru meyvədəki qida dəyərləri, özəlliklə, karbonhidrat, vitamin, zülal faizləri çox yüksəkdir.
100 qram alma qurusunda:
Kalori dəyəri – 231 Kkal
Yağ– 0,1 qr
Karbohidratlar – 59 qr
Zülal – 2,2 qr
Qurudulmuş alma faydaları:
Qurudulmuş alma, təzə məhsulun uyğun şərtlərlə, lazımi mərhələlərdən keçirilərək qurudulması ilə hazırlanmışdır. Qurudulma işinin sonunda qurudulan məhsuldakı suyun buxarlaşdırılması ilə məhsulun özü qalır və təbii quru alma içindəki qida dəyərləri, vitaminlər, aktivmaddələr, çoxyüksəlir. Eyni miqdar təzə alma istehlak etmək ilə qurudulmuş alma istehlak etmək arasında qida dəyərləri baxımından çox fərq vardır. Ama faydalar baxımından isə istisna hallar xaricində, təbii təzə alma nəyə xeyirlidisə, quru alma da eyni xeyiri göstərir.
- Məhsul kodu: BZRC005